Hos børneergoterapeuten

I torsdags var Frigga en tur hos børne ergoterapeuten på sygehuset. Vi havde fået en henvisning dertil, efter vores kontrol i børneambulatoriet, hvor de endte med at klippe hendes tungebånd. Selvom vi har kunne mærke en KÆMPE forskel efter at tungebåndet er blevet klippet, er der stadig nogle udfordringer omkring spisningen.

Ergo terapeuten ville gerne se Frigga spise, og selvfølgelig havde jeg ikke taget noget med, andet end MME og en flaske, men hun fandt da et glas frugtmos og en pose baby “chips” (majsdutter der smelter i munden, ligner ostepops) uden mælk. Efter ganske få skefulde kunne det konstateres at Frigga arbejder forkert med sin tunge, at hendes mund er smal og ganen høj, at hun formentlig har et lille svælg og spiserør, og at hun har meget svage kæbemuskler. Alt sammen en god forklaring på at Frigga bliver hurtigt træt når hun skal spise og at det er svært for hende at skubbe maden langt nok tilbage i munden til at den kan synkes. Og så er hendes tunge hjerteformet, hvilket også er en udfordring når man skal spise mad.

Ergo terapeuten vurderede også Friggas motoriske udvikling, da det hænger sådan sammen at den grovmotoriske udvikling kommer før den mundmotoriske, og da hun ikke helt er med grovmotorisk giver det god mening at hun heller ikke er med mundmotorisk. Man skal åbenbart kunne trille og bevæge sig for at man kan lære at spise med en ske…

Planen er at Friggas tyggefunktion og kæbemuskler skal styrkes. Vi skal blive ved med at tilbyde skemad og kan hun rumme 2 måltider dagligt ville det være rigtig fint. Lige i øjeblikket får hun kun et måltid grød, da hun virkede til at få rigtig ondt i maven og blev rigtig ked af det om aftenen, da vi prøvede at give 2. Men vi arbejder på sagen. Konsistensen på grøden/mosen må ikke være tykkere end frugtmos man kan købe på glas, og der må SLET IKKE være nogen klumper. Bliver det tykkere kløjes hun i det og tyndere så løber det meste bare ud af hendes mund igen. Det er en konsistens der faktisk er pænt svær at ramme, og jeg har for nuværende opgivet ideen om at lave grøden selv fra bunden, som jeg gjorde med hendes søskende. Hvilket egentlig irriterer mig lidt, for det er faktisk pænt svært at finde købe-babymad uden komælk, så det er et meget begrænset hvad jeg kan give Frigga, da jeg ikke er fan af at give frugtmos som selvstændigt måltid, men det kan være jeg bliver nødt til det.

Derudover skal vi prøve at give hende de der før omtalte majs-dutter, evt dyppet i frugtmos i starten. De smelter når de kommer i kontakt med mundvand og det får tungen til at arbejde. Jeg har endnu ikke fået købt nogen af dem, men tænker at det nok skal blive godt.

Desuden blev vi anbefalet at give Frigga bidelegetøj, gerne de der bideringe der kan køles. Alt hvad hun kan få i munden af legetøj vil være med til at styrke og stimulere tyggefunktionen og musklerne. Også gerne en babytandbørste, en af dem med “stopklods”, en ring der forhindrer at hun kan stikke den ned i halsen. Og så ville hun gerne se os igen inden jul til en opfølgning…

Skriv et svar